Pokrenuta kampanja ČISTO LICE SRBIJE

Konferencija za medije Čisto lice Srbije

Reciklažom otpada i čišćenjem Srbije, prikupljamo novac za humanitarne svrhe

Danas je u Privrednoj komori Beograda održana konferencija za medije povodom pokretanja kampanje Čisto lice Srbije. Na konferenciji su učestvovali Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika Beograda, Milivoje Miletić, predsednik Privredne komore Beograda, Milan Ristić, predsednik udruženja „Moja Srbija“, Aleksandar Šapić, osnivač „Humanitarne fondacije Novi Beograd“ i Nikola Egić, direktor Reciklažnog centra „Božić i sinovi“.

Kampanju „Čisto lice Srbije“ pokreće udruženje građana „Moja Srbija“, u saradnji sa Privrednom komorom Beograda i uz podršku Grada Beograda. Osnovni cilj kampanje je podizanje svesti građana o značaju reciklaže otpada i zaštite životne sredine, zahvaljujući činjenici da će se prihodi ostvareni prikupljanjem otpada usmeravati u humanitarne svrhe.

U Srbiji je ustaljena praksa da kompanije koje se bave reciklažom plaćaju firmama i pojedincima za svaki kilogram preuzetog otpada. Kroz svoju kampanju, „Moja Srbija“ će pozvati firme koje posluju u Srbiji da prikupe što veću količinu otpada i da se odreknu potencijalnih prihoda, u humanitarne svrhe. Osim kompanija, u akciju će se uključiti i lokalne samouprave, omladinska udruženja i svi zainteresovani građani.

Značajan deo kampanje predstavljaće akcije „Čisto lice moje opštine“ u kojima će predstavnici lokalne samouprave, lokalna udruženja i omladinske organizacije, pozvati stanovnike da otpad, koji imaju u svojim kućama i stanovima, a pre svega stare i istrošene elektronske i električne uređaje, prikupe i doniraju u korist kampanje. Na taj način, građani će shvatiti da otpad ne predstavlja bespotreban teret, već novu sirovinu i novu vrednost.

„U razvijenim zemljama se danas reciklira i koristi najveći deo otpada. Građani tih zemalja su svesniji potrebe da se otpad reciklira i da se štiti životna sredina. Takođe, svesniji su i činjenice da otpad ima svoju vrednost“, izjavio je Milan Ristić i dodao da neadekvatno upravljanje otpadom u Srbiji predstavlja i veliki ekološki problem. „Da bismo dostigli nivo reciklaže otpada kakav je u zemljama zapadne Evrope, neophodno je da, osim zakonskih propisa, podignemo svest kod kompanija koje posluju kod nas i svih građana Srbije o značaju odgovornog upravljanja otpadom. U okviru naše kampanje, trudićemo se da podstaknemo građane da prepoznaju i podrže kompanije koje razmišljaju o očuvanju životnih resursa. Time ćemo podstaći i profitni sektor da se ozbiljnije okrene ovom problemu“, naglasio je Ristić.

Električni i elektronski otpad koji se tokom kampanje prikupi preuzimaće Reciklažni centar kompanije „Božić i sinovi“, koji je ovlašćen za reciklažu ove vrste otpada. Sredstva koja se obezbede za dobrotvorne svrhe biće usmerena u humanitarne projekte, u dogovoru sa opštinama koje se uključe u akciju.

Organizatori su pozvali sve kompanije, kao i sve građane Srbije, da se uključe u kampanju, kako bi zajedno radili na uklanjanju otpada iz prirode i na zaštiti životne sredine, kao i da bi obezbedili što više sredstava za građane kojima je neophodna pomoć.

Budite i vi ČISTO LICE SRBIJE!

Beograd, 2. decembar 2015. godine

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.